Konu
:
...Fenerbahçe Spor Kulübü Tüzügü...
Tekil Mesaj gösterimi
04-03-2008, 06:11 PM
#
4
(
permalink
)
_AlFoNzO_
Forumcu
Tesekkür: 0
3 Mesajina 3 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 50
Rep Puanı: 88
Rep Derecesi :
YEDİNCİ BÖLÜM
SİCİL KURULU
Oluşumu – Görev ve Yetkileri
Oluşumu
Madde 52 : Sicil Kurulu
Kulüp üyeliğinde 10 yılını doldurmuş üyeler arasından Genel Kurul’ca üç yıl için seçilen beş asıl
üç yedek üyeden oluşur.
Görev ve Yetkileri
Madde 53 : Sicil Kurulu
Kulüp üyelerinin ve amatör sporcuların sicil kütüklerini tutar
üyelerin listesini düzenler
haklarını belirtir
üyeler hakkında Disiplin Kurulu tarafından verilen kararları üyenin siciline işler.
Üyeler ve amatör sporcular hakkında yapılan işlemleri
durumlarında meydana gelen değişiklikleri
aldıkları görevleri
yaptıkları hizmetleri
başarı ve cezaları sicillerine işler.
Tüzüğe göre
Genel Kurul’a katılma hakkı olan üyelerin listesini düzenler ve Genel Kurul toplantısından yirmi gün önce
giriş kartları ile birlikte Yönetim Kurulu’na verir.
Yüksek Divan Genel Kurulu’na girecek üyeleri belirler ve listesini her yıl Ocak ayında Yüksek Divan Genel Kurulu Başkanlık Divanı ile Yönetim Kurulu’na verir.
Her yıl Ocak ayında
tüzüğün 8. maddesi gereğince
yeni üye kabulü için
bir önceki yıl sonu itibariyle mevcut üye sayısını Yönetim Kurulu’na bir yazı ile bildirir.
Kendilerinden istenilen bilgi ve belgeleri vermemekte direnen üyeler hakkında
gerekli soruşturmanın açılması için bunları Yönetim Kurulu’na bildirir.
Tüzüğün kendisine verdiği diğer görevleri yerine getirir
yetkileri kullanır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
BALOTAJ KURULU
Oluşumu
Madde 54 : Balotaj Kurulu
Kulüp üyeliğinde 10 yılını doldurmuş üyeler arasından
Genel Kurul’ca üç yıl için seçilen dokuz asıl ve beş yedek üyeden oluşur. Kulübün Başkanı veya onun görevlendireceği bir Yönetim Kurulu üyesi
Balotaj Kurulu’nun doğal üyesidir.
Görev ve Yetkileri
Madde 55 : Balotaj Kurulu
kulübe üye olmak için başvuruda bulunanlar hakkında tüzüğün ve yönetmeliğin öngördüğü şekil ve koşullar içinde gerekli incelemeleri yapar. Balotaj Kurulu
üye olmak için Kulübe başvuran adaylar hakkındaki gerekli araştırmayı yapmak üzere üyelerden birisini inceleme elemanı olarak görevlendirir.
İnceleme elemanı ; Kulübe üye olmak için talepte bulunan kişinin başvuru formunda beyan ettiği bilgilerin doğruluğu hakkında gerekli incelemeleri yaptıktan sonra
talep sahibini şifahi görüşmeye çağırır. Kendisi ile yapılacak bu görüşmeden sonra
üyelik talebi hakkındaki olumlu veya olumsuz görüşünü Balotaj Kurulu’na bildirir.
Balotaj Kurulu ; inceleme elemanının görüşlerini de değerlendirdikten sonra
üyelik talebinin uygun bulunup bulunmadığına ilişkin görüşünü oylama yaparak belirler. Oylama sonunda
üyelik talebinin kabulü veya reddinin gerekeceğine ilişkin karar
talep dosyası ile birlikte Kulüp Genel Sekreterliğine gönderilir.
Balotaj Kurulu toplantıları ayda en az iki defa asgari altı üyenin katılımı ile yapılır. Toplantılara kurulun Kulüpte en kıdemli üyesi başkanlık eder. Kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
DOKUZUNCU BÖLÜM
TARİH
MÜZE VE ARŞİV KURULU
Oluşumu
Madde 56 : Tarih
Müze ve Arşiv Kurulu; Kulüp üyeliğinde 10 yılını doldurmuş üyeler arasından Genel Kurul’ca üç yıl için seçilen beş asıl
üç yedek üyeden oluşur.
Görev ve Yetkileri
Madde 57 : Tarih
Müze ve Arşiv Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır ;
a) Kulübün tarihinin; tarihi belge
bilgi ve kayıtlara göre yazılması
b) Kulübün spor müsabakalarından kazandığı
çalışma ve faaliyetlerinden elde ettiği kupa
bayrak
flama
madalya gibi ödüllerin Kulübe verilen tüm hediyelerin
kitap
belge ve hatıra değeri olan diğer eşya ve evrakın saklanması
korunması
kayıtların sergilenmesini
tutulmasını düzenler ve saklar. Ayrıca
c) Günlük gazete ve dergilerde yayınlanan yazıları
fotoğrafları
TV
kaset kopyalarını düzenli bir şekilde toplar
muhafaza eder.
d) Kulübün tüm spor branşlarında müsabakalarla ilgili bilgiler ve belgeleri toplar
arşivler.
e) Genel Kurul ve Yüksek Divan Genel Kurulu’nun olağan ve olağanüstü toplantılarını kayda alır ve arşivler.
f) Mevcut bilgilere
belgelere ve kayıtlara dayanarak her yıl Kulübün yıllığını hazırlar ve yayınlar.
D Ö R D Ü N C Ü K I S I M
SPOR ŞUBELERİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amatör Spor Şubeleri – Profesyonel Futbol Şubesi
Amatör Spor Şubeleri
Madde 58 : Kulüp; kuruluş amacına uygun olarak gençlerin ruhen
fikren ve bedenen eğitilmelerini temin ve sporcu olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla çeşitli branşlarda amatör spor şubeleri kurarak çalışmalar düzenler ve yürütür.
Amatör spor şubelerinin bütçeleri
yasa ve tüzük hükümlerine göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Bu şubelerin harcamaları kendilerine ayrılan bütçelerden yapılır.
Amatör spor şubelerinin çalışma ve yönetimlerinden
Yönetim Kurulu’nun amatör spor şubelerinden sorumlu üyesi
spor direktörü
genel kaptanları
kaptanlar
teknik yöneticiler ve idareciler
yetkili ve sorumludur.
Amatör şube kaptanları tüzüğün 72/2 maddesine esas olmak üzere
Sicil Kurulu’na bilgi vermekle yükümlüdür.
Amatör spor şubelerinin açılması
tatil edilmesi
kapatılması
Yüksek Divan Genel Kurulu’nun görüşü alınarak Yönetim Kurulu kararıyla olur.
Amatör spor şubelerinin faaliyeti
çalışma düzeni ve şekli yönetmelikle belirlenir.
Profesyonel Futbol Şubesi
Madde 59: Profesyonel Futbol Şubesi’nin faaliyeti
Yönetim Kurulu tarafından düzenlenir ve yürütülür.
Yönetim Kurulu
bu şubenin tüm elemanlarını sözleşmelerle sağlar
gerektiğinde komiteler kurar.
Profesyonel Futbol Şubesi’nin gelir ve giderleri Kulübün genel bütçesi içinde ayrı bir fasılda toplanır. Bu şube için yapılacak harcamalar
Kulübün genel bütçesini sarsmayacak ve bütçe ile bu şubeye ayrılan ödeneği kesinlikle aşmayacak şekilde yapılır.
Mevzuatın sağladığı olanaklara göre
profesyonel futbol şubesinin şirketleşmesine veya vakıf haline dönüştürülmesine Genel Kurul’ca karar verilebilir.
B E Ş İ N C İ K I S I M
TESİSLER - SOSYAL TESİSLER
VE KULÜBÜN FAALİYETLERİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Tesisler - Sosyal Tesisler
Tesisler
Madde 60 : Tesisler ; Kulübün amacını ve faaliyetlerini gerçekleştirmek ve Kulübü daha çağdaş yarınlara götürebilmek amacıyla
gelir getirmeye yönelik ticari işletme şeklinde kurulur ve işletilir. Bu tesis ve işletmelerin kurulmasına
istifade edilmesine
işletilmesine veya kiraya verilmesine ilişkin usul ve esaslar bir yönetmelikle düzenlenir.
Tesislerden
yönetmelik hükümleri dahilinde; üyeler
sporcular ve bedeli mukabilinde üye olmayanlar da istifade edebilir.
Tesisler
serbest piyasa koşullarına uygun olarak ticari işletme şeklinde işletilir veya kiraya verilebilir. Kiralama ve işletme koşulları
Yüksek Divan Genel Kurulu’nun görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Tesis faaliyetlerinin yürütülmesinden Yönetim Kurulu sorumludur.
Sosyal Tesisler
Madde 61 : Sosyal Tesisler ; üyelerin ve sporcuların gereksinimlerini karşılamak
boş zamanlarını değerlendirmek
üyeler ve sporcular arasındaki dayanışmayı sağlamak
birlik ve beraberliği temin maksadıyla kurulur ve düzenlenir.
Sosyal Tesislerin işletme hakkı ve kullanılması
gerektiğinde Kulübün hak ve menfaatleri doğrultusunda
devir ve ciro hakkı verilmeksizin kiraya verilebilir.
Sosyal Tesisler kiralanmış veya işletmesi gelir karşılığında bir başkasına devredilmiş olsa dahi
üyelerin istifade şekline ilişkin usul ve esaslar bir yönetmelikle belirlenir. Sosyal tesis faaliyetlerinin yürütülmesinden Yönetim Kurulu sorumludur.
İdare ve işletmenin şekil ve şartları yönetmelikle saptanır.
Sosyal Tesislerde politik toplantılar yapılamaz
tesis salonları siyasi partilerin ve sendikaların hangi nam altında olursa olsun hiçbir toplantısına tahsis edilemez.
Yatırım ve Tesisler
Madde 62 : Yönetim Kurulu; Kulübün amacına ve menfaatine uygun gördüğü her türlü yatırımları yapar. Ticari işletme şeklinde kurulan tesisler ile sosyal tesisler
günün ekonomik koşullarına uygun olarak işletmeye açar. Bu yatırım ve tesisler ;
Kulübe ait taşınmazlar üzerinde veya uzun süreli kiralama veya irtifak hakkı tesisi suretiyle Kulüp leyhine tahsis edilmiş arsa veya arazi üzerinde yapılır. Yönetim Kurulu; yapılacak bu yatırımlar için
gerekli tatbikat projeleri ve finansman projesi ile birlikte Genel Kurul’dan onay almadan uygulamaya geçemez.
Tesis yatırımları ; intifa hakkı tesis edilerek veya yap-işlet-devret modeliyle yapılacak ise
bu yatırımlar için gerekli tatbikat projeleri ve finansman projesi ile birlikte Genel Kurul’dan onay alındıktan sonra sözleşmeler Yönetim Kurulu tarafından yapılır.
Ancak
(a) ve (b) bentlerinde yazılı olan hususlarda borçlanmayı gerektirmeyecek yatırım ve tesisler için Yüksek Divan Genel Kurulu’nun kararı yeterlidir.
Sosyal Tesis ve Faaliyetlerden Yararlanma
Madde 63 : Kulübün sosyal tesis ve faaliyetlerinden yararlanan üyeler ile üye olmayan kimselerden
sosyal tesis giderlerine iştirak payı alınır.
Faydalanmanın esas ve şartları yönetmelikle
iştirak paylarının miktarı ve alınma şekli her yıl Yüksek Divan Genel Kurulu’nun görüşü alınarak
Yönetim Kurulu kararı ile saptanır.
A L T I N C I K I S I M
DİSİPLİN İŞLERİ VE CEZALAR
BİRİNCİ BÖLÜM
Disiplin Organları – Verilecek Cezalar
Disiplin Organları
Madde 64 : Kulübün Disiplin Organları ve verecekleri cezalar şunlardır :
Disiplin Kurulu ; Personel kadrosunda görev alan üyeler dahil
tüm üyeler ile amatör sporcular hakkında tüzüğün 65 ve 66. maddelerinde tadat olunan cezaları vermeye
Yönetim Kurulu ; üye olmayıp da Kulübün tesislerinden istifade edenler ile Kulübün personel kadrosunda görev alanlar ve amatör ve profesyonel sporcular hakkında
Kulüp Başkanı ; sporcular hakkında
Amatör Spor Şubelerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ; amatör sporcular hakkında
Teknik Yönetici ve Öğreticiler ; sporcular hakkında tüzükte öngörülen cezaları verir.
Disiplin Cezaları
Madde 65 : Kulüp veya üyelerle ilişkili olmak koşuluyla
Türk Ceza Kanunu’nun suç saydığı fiilleri ika edenler ile ; tüzük
yönetmelik ve kulübün organlarınca alınan kararlara ve tespit edilen yöntem ve kurallara kasten uymayanlar veya bunları ihlal edenler veya kendilerine verilmiş olan görevleri yapmayan
savsaklayan veya görevin gerektirdiği dürüstlük kurallarına uymayanlar
basın ve yayın yoluyla kulübün
üyelerin veya başkan ve yöneticilerin veya sporcuların veya spor adamlarının manevi şahsiyetini tahkir edenler
sövenler veya hakaret edenler veya basın-yayın yoluyla veya söz
yazı
bildiri veya beyanat suretiyle kulübü küçük düşürenler veya Kulüp düzenine uymayanlar veya Kulübe sadakat göstermeyenler hakkında
durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre bu tüzükte yazılı disiplin cezaları yetkili disiplin organları eliyle uygulanır.
Disiplin cezaları şunlardır ;
Uyarı : Yazılı olarak üyenin dikkati çekilir ve sicile geçmez.
Kınama : Görev ifasında ve davranışlarında kusurlu hareket ettiğinin kendisine yazılı olarak bildirilmesidir. Sicile geçer.
Antrenman veya yarışmalardan men
ücret ve para cezası : Fenerbahçelilik onuru ila bağdaşmayacak davranışlarda bulunanlar ile ihtar ve uyarı cezaları ile cezalandırıldıktan sonra aynı cezayı gerektiren kusurlu hareketi tekrarlayan amatör sporcular hakkında verilir. Verilene yazı ile bildirilir. Sicile geçer.
Geçici ihraç : Tüzük ve yönetmelik hükümlerinin ihlali halinde sadece Kulüp üyeleri hakkında verilir. Yazılı olarak bildirilir ve sicile geçer.
İhraç : Tüzükte belirtilen hallerde verilir. Verilene yazılı olarak bildirilir ve sicilden kaydı silinir. Kaydı silinen üyenin sicil numarası başkasına verilemez.
Disiplin Cezalarını Gerektiren Fiiller
Madde 66 : Disiplin cezalarını gerektiren fiiller şunlardır :
A) Geçici İhracı Gerektiren Fiiller ;
Tüzük ve Yönetmelik hükümleri ile yetkili kurullarca alınan kararlara kasten uyulmaması veya bu kararların yerine getirilmemesi veya savsaklanması veya ihlal edilmesi
Kulüp organları tarafından istenilen bilgi ve belgeleri tekide rağmen ilgili organlara vermemekte direnilmesi
Üyeler arasındaki birlik ve dayanışma ile bağdaşmayan hareketlerde bulunulması
Kendisine verilmiş olan görevin kasten yapılmaması
savsaklanması veya görevin gerektirdiği dürüstlük kurallarına uyulmaması
Kulüp düzenine uyulmaması veya Kulübe sadakat gösterilmemesi veya basın ve yayın yoluyla veya söz
yazı
bildiri veya beyanat suretiyle Kulübü küçük düşürenler veya üyelerin veya başkan ve yöneticilerin veya görevli sporcu ve spor adamlarının manevi şahsiyetine
kişilik haklarına
şeref ve haysiyetine tecavüz edilmesi
tahkir veya tezyif edilmesi
sövülmesi
hakaret edilmesi
hallerinde
üç aydan üç yıla kadar geçici ihraç cezası verilir.
B) İhracı Gerektiren Fiiler ;
Kulüpteki görevini veya üyelik sıfatını kötüye kullanarak
niteliği ne olursa olsun kendisine ve/veya bu yolla başkasına menfaat temin eden veya Kulübe zarar veren
Her ne suretle olursa olsun
kendisine tevdi olunan kulübe ait para
para hükmündeki evrak
senet veya sair malları kendisinin veya başkasının yararına kullanan
sarf eden
satan
saklayan
Kulübe ait evrak
defter ve kayıtları tahrif
tağyir eden veya saklayan veya sahte evrak düzenleyen
Genel Kurul ve diğer kulüp organlarında yapılan seçimler ve oylamalar ile oyların sayım ve dökümüne hile karıştıranlar ile ;
Bu maddenin (A) fıkrasının (e) bendinde sayılan fiillerin tekerrürü veya madde tayini sureti ile işlenmesi veya Kulüple ilişkili olmak koşuluyla fiili tecavüz hallerinde üye
Kulüpten ihraç edilir.
Cezanın Sonuçları ve İtiraz
Madde 67 : İhtar
kınama
antrenman ve yarışmalardan men cezaları ile para cezası alanların
bu cezaların sonuçlarına karşı itiraz hakları yoktur.
Geçici ihraç cezası alan üye ; kararın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde yazılı olarak Yönetim Kurulu’na başvurmak suretiyle
Disiplin Kurulu tarafından verilen kararın kaldırılmasını Genel Kurul’dan talep edebilir.
Geçici ihraç cezası alan üye
ceza müddetince üyelik haklarını kullanamaz
Kulübün tesis ve faaliyetlerinden istifade edemez
ceza süresi üyelik süresinden sayılmaz
görevde iseler görevleri kendiliğinden sona erer.
İtiraz cezanın uygulanmasını durdurmaz. Kesinleşmemiş olsa dahi
geçici veya kesin ihraç cezası alanların
haklarında daha önce tedbir kararı verilmiş ise Kulüple ilgili hertürlü ilişkisi derhal kesilir. Görevli iseler
görevlerinden istifa etmiş sayılırlar.
Kulüpten ihraç edilen üye ; ihraç kararının kendisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde
Yönetim Kurulu’na başvurarak
genel kuruldan ihraç kararının bir kere daha Disiplin Kurulu’nca görüşülmesini talep edebilir. Genel Kurul
ihraca ilişkin kararın bir kere daha görüşülmesi için dosyayı Disiplin Kurulu’na iade kararı alabilir veya talebi reddedebilir. Talebin reddi halinde
Disiplin Kurulu tarafından verilen ihraç kararı kesinleşir.
Dosyanın Disiplin Kurulu’na iadesi halinde; Disiplin Kurulu verdiği kararında ısrar eder ise
dosya aynı usulle tekrar Genel Kurul’a gelir. Genel Kurul’un vereceği ikinci karar kesindir.
Disiplin Kurulu’nca amatör sporcular hakkında verilmiş olan disiplin cezalarının uygulanması
Yönetim Kurulu tarafından ertelenebilir. Disiplin cezası
sporcunun siciline işlenir. Sporcu
Kulüp üyesi olmak istediğinde ceza dikkate alınır. Uygulanamamış ise bu ceza
üyeliğe kabul halinde uygulanır.
Şikayet Hakkının Düşmesi
Madde 68 : Kulüpten ihracı veya geçici ihracı gerektiren fiile ve faaline itila tarihinden itibaren 6 ay içinde şikayet veya talep suretiyle Disiplin Kurulu’na sevk edilmeyen kimse hakkında disiplin kovuşturması yapılmaz. Diğer fiiller için şikayet süresi 3 ay olup
Tüzüğün 6. maddesinde sayılan haller için herhangi bir süre yoktur.
Tedbir Kararı
Madde 69 : Disiplin Kurulu ; kovuşturma ve soruşturmanın her safhasında
tedbir kararı verebilir ve uygulanması için Yönetim Kurulu’na bildirir. Haklarında tedbir kararı verilmiş olanlar
savunma hakkı hariç
tedbirleri devam ettiği sürece
üyelik haklarını kullanamazlar ve Kulübün hiçbir birimine giremezler. Görevde iseler
tahkikatın selameti bakımından
bir karar verilinceye kadar görevlerinden izinli sayılırlar.
Y E D İ N C İ K I S I M
MALİ HÜKÜMLER
BİRİNCİ BÖLÜM
Bütçe – Kulübün Gelir Kaynakları
Bütçe
Madde 70 : Yönetim Kurulu tarafından hazırlanarak
Genel Kurul’ca
aynen veya değiştirilerek kabul edilen bütçe 1 Ocak – 31 Aralık itibariyle bir yıllıktır. Ancak
1 Ocak tarihinden Genel Kurul tarihine kadar geçecek süre içinde
bir yıl önceki bütçede belirlenen tutarlarla sınırlı olarak yapılacak harcamalar
bütçeye uygun addedilir.
Bütçenin fasıl ve maddeleri arasında aktarma mümkündür. Ancak
maddeler arasında aktarma Yönetim Kurulu
fasıllar arasında aktarma Yüksek Divan Genel Kurulu kararı ile yapılır.
Profesyonel Futbol faaliyetleri ile ilgili her türlü gelir ve giderler
genel bilançonun ayrı bir bölümünde bir hesapta toplanır.
Yönetim Kurulu’nun
profesyonel futbol faaliyeti ile ilgili hesapları ve genel faaliyetlerinin ibrası
Genel Kurul’da ayrı ayrı oya sunulur.
Yönetim Kurulu bütçe dışı harcama yapamaz. Bütçe dışı harcama ancak
Genel Kurul’ca kabul edilecek ek bütçe ile yapılabilir.
Yönetim Kurulu bütçenin %10’u kadar borçlanabilir. Ancak
ek bütçe ile kabul edilecek borçlanmalar ile tüzüğün 62. maddesi kapsamında yapılacak borçlanmalar %10’nun hesaplanmasında dikkate alınmaz. Sporcu transferleri nedeniyle yapılacak borçlanmalarda ise; transfer borçlanma bedeli
yapılan sözleşme süresine bölünerek bulunacak miktar
%10’nun hesabında dikkate alınır.
“Bütçe dışı harcama yapılamaz” hükmüne aykırı hareket eden Yönetim Kurulu
yaptıkları bütçe dışı harcamanın tamamından müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Bütçe dışında borçlanmayı gerektiren yatırımlar söz konusu olduğunda ; Yönetim Kurulu bu borçlanma için Genel Kurul’dan yetki almak zorundadır. Tüzüğün 62. maddesinde belirtilen yatırımlar için
Genel Kurul tarafından yetki verilmeden hiçbir şekilde borçlandırıcı bir işlem ve akit yapılamaz
yapıldığı takdirde Kulübü ilzam etmez.
Tesis yatırımları için Genel Kurul’dan yetki alınarak sağlanacak finansman
ancak o projenin yatırımında kullanılacaktır. Buna aykırı uygulamadan
Yönetim Kurulu müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Kulübe ait taşınmaz mallar
Genel Kurul kararı olmadan satılamaz
ipotek edilemez ve mülkiyetin gayri ayni haklarına konu teşkil edilemez.
Borçlanmalara ait Yönetim Kurulu kararları hakkında mevzuat hükümleri uygulanır.
Kulübe tahakkuk ettirilmiş Vergi
Resim
Harç
SSK primleri gibi yasal ödemeler
varsa gecikme ve temerrüt faizleriyle birlikte vadesinde ödenir.
Kulübün Gelir Kaynakları ile ;
Gelir ve Giderlerde Usul
Madde 71 : Kulüp gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Kulüp gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde
banka tarafından düzenlenecek dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Bu belgelerin saklama süresi beş yıldır.
Kulüp gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri Yönetim Kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgesinin şekli
bastırılması
onaylanması ve kullanılması ile Kulüp gelirlerinin toplanmasında kullanılacak yetki belgesine ilişkin hususlar bir yönetmelikle düzenlenir.
Kulübün Gelir Kaynakları
a) Giriş ücreti ve aidatlar
b) Kulüpçe yapılan yayınlar
tertiplenen piyango balo
eğlence
temsil
konser
konferans
gezi gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler
c) Spor faaliyetleri ve yarışmalardan
bunların Radyo ve Televizyonda yayınlanmasından
Spor Toto
Spor Loto
İddaa ve benzeri şans oyunları paylarından elde edilen gelirler
d) Kulübün tanıtımına yönelik hediyelik eşya satışından elde edilen gelirler
e) Kulübün malvarlığından elde edilen gelirler
f) Tesis işletmelerinden elde edilen gelirler
g) Reklam gelirleri
h) Spor tesislerinden elde edilen gelirler
i) İsim hakkından
iştiraki bulunduğu şirketlerden veya vakıflardan elde ettiği gelirler
j) Sosyal tesis ve diğer tesis faaliyetlerinden elde edilen gelirler
k) Kiralar ve işletmecilerden sağlanan gelirler
l) Kulübün ortağı olduğu şirketlerden elde edilecek temettüler ile bu şirketlere ait hisselerin halka arz yoluyla Borsada yapılacak satışlarından elde edilecek gelirler
m) Yurtiçinden kabul edilecek bağış ve yardımlar ile mülki idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak koşuluyla
yurtdışındaki kişi
kurum ve kuruluşlarca banka aracılığı ile yapılacak ayni ve nakti yardımlar.
n) Sponsorlardan elde edilecek ayni ve nakdi gelirler.
Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine göre toplanacak bağış ve yardımlar ile gelirlerin toplanması hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Defter ve Kayıtlar
Madde 72 : Kulüp
aşağıda yazılı defterleri tutar :
Üye Kayıt Defteri : Kulübe girenlerin kimlikleri
giriş tarihleri
yıllık aidatları ve Tüzükte belirtilen diğer hususlar bu deftere yazılır.
Lisanslı Sporcu Kayıt Defteri : Lisanslı
amatör ve profesyonel Kulüp sporcuları için tutulur ve sporcularla ilgili hertürlü hareket (ödül
disiplin cezası
transfer
branş değiştirme
statü değiştirme
kiralanma
satış ve benzeri) bu deftere kaydedilir.
Karar Defteri : Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırası ile bu deftere yazılır.
Yevmiye ve Defteri Kebir.
Gelen ve Giden Evrak Defteri : Gelen ve giden evrak
tarih ve numarası ile sevki deftere kaydolunur. Gelen evrakın asılları
giden evrakın kopyaları dosyalarında saklanır.
Gelir ve Gider Defteri : Kulüp namına alınan bütün paralar
alındı belgesi ile alınır. Harcamalar gider belgesi ile yapılır. Bu belgelerde gösterilen paraların alındıkları ve verildikleri yerler açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir.
Bütçe
Kesin Hesap ve Bilanço Defteri : Bütçe kesin hesap ve bilançolar bu deftere işlenir.
Demirbaş Defteri : Demirbaş eşyalar bu deftere işlenir.
Ambar Defteri : Demirbaş dışında kalan eşyalar bu deftere işlenir.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri : Alındı belgelerinin kayıt teslim ve tesellümleri bu deftere işlenir.
Kurullar Karar Defteri : Her kurul kararlarını tarih ve numara sırası ile bu defterlere kaydeder.
Tüzükte Öngörülen Diğer Defterler : Yukarıda gösterilen defterlerin noterden tasdikli olmaları zorunludur.
Kulübün özel ve resmi sportif faaliyetlerine ait föylerin düzenlenip muhafaza edilmesi
özel müsabaka defterlerinde istatistiki bilgilerin tutulması
Kulüp organlarının tutanakları
kararları
defterleri ve diğer belgelerinin sistemli bir düzenleme ile saklanması
Tarih
Müze ve Arşiv Kurulu’nun sorumluluğundadır.
Bu bilgi ve belgeler
gerektiğinde
yetkililerin incelenmesine sunulur. Ancak
Genel Kurul ve Yüksek Divan Genel Kurulu toplantı tutanakları
dileyen her üyenin incelemesine açıktır.
Kullanılmayan Eşyanın Satılması
Madde 73 : İhtiyaç fazlası ve kullanılamaz hale gelmiş veya satılmasında kulübün menfaati olan taşınır mallar
Yönetim Kurulu kararı ile satılır ve Kulübe gelir kaydedilir.
S E K İ Z İ N C İ K I S I M
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
BİRİNCİ BÖLÜM
Uluslararası Faaliyet - Anlaşmalar –
Tüzüğün Değiştirilmesi – Kulübün Feshi
Uluslararası Faaliyet
Madde 74 : Kulüp
tüzükte gösterilen amacını gerçekleştirmeye veya katkıda bulunmaya yönelik
uluslararası faaliyette veya işbirliğinde bulunabilir. Mevzuat hükümleri dahilinde ve Genel Kurul’dan yetki alınmak koşulu ve Yönetim Kurulu Kararı ile yurtdışında temsilcilik veya şube açabilir
dernek veya üst kuruluş kurabilir
kurulmuş dernek veya kuruluşlara katılabilir.
Anlaşmalar
Madde 75 : İşbu Tüzükten doğan veya yetkili organlarca verilen yetkiye dayanılarak yapılan tüm sözleşme ve anlaşmalar ile taahhüt ve borçlanmaların hüküm ifade edebilmesi ancak
imza tarihinden itibaren otuz gün içinde Yönetim Kurulu’nun onayına bağlıdır. Bu husus
işlemlerle ilgili belgelerde açıkça belirtilir.
Yönetim Kurulu kararından geçmeyen veya yetki alınmadan akdedilen sözleşme ve anlaşmalar Fenerbahçe Spor Kulübü tüzel kişiliğini bağlamaz.
Tüzüğün Değiştirilmesi
Madde 76 : Tüzük değişikliği
Yönetim Kurulu’nun veya Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin onda biri tarafından istenilebilir.
Tüzükte yapılması istenilen değişiklik
üyelere yapılacak çağrıda açıkça gösterilir.
Tüzük değişikliğinin görüşüleceği Genel Kurul
toplantıya katılma hakkına sahip olan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla toplanır.
İlk toplantıda yeter sayısı sağlanmadığı takdirde; ikinci toplantıya
katılma hakkına sahip olan üyelerin en az onda birinin katılması şarttır.
Bu toplantıda değişiklikler
toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğunun olumlu oyu ile kabul edilir. Tüzükte yapılacak değişiklik Mülki İdare Amirliği’ne bildirilir.
Kulübün Feshi
Madde 77 : Kulübün feshine karar verilebilmesi için; bu amaçla yapılacak Genel Kurul toplantısına katılma hakkına sahip olan üyelerin en az 2/3’sinin bu toplantıya katılmış olması şarttır. Fesih kararı ise
bu genel kurula katılmış olan üyelerin 2/3 çoğunluğunun olumlu oyu ile alınır.
İlk toplantıda gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ikinci toplantı
Genel Kurula katılma hakkına sahip olan üyelerin en az onda birinin iştiraki ile toplanır
toplantıya katılanların 2/3 olumlu oyu ile karar verilir.
Kulüp Mallarının Tasfiye Şekli
Madde 78 : Kulübün feshi veya infisahı halinde mal varlığı
Kulübün kurulmuş veya kurulacak Eğitim Vakfı’na geçer.
Kulüp mallarının tasfiyesi
Yönetim Kurulu tarafından veya Genel Kurulca seçilecek bir Kurul tarafından kanun hükümlerine göre yapılır.
Tebligat Usulü
Madde 79 : Her türlü tebligat üyenin adresine yapılır.
Üye açık adresini ve adresinde meydana gelen değişikliği Kulübe bildirmekle yükümlüdür. Yapılan tebligatın
tebliğ edilmeyerek iadesi halinde
tebliğ konusu evrakın onbeş gün içinde veya tebligatın mahiyetine göre ayrıca tayin edilecek süre içinde Kulüp idaresinden alınması
Kulüp merkezinde ilan tahtasına asılmak suretiyle ilan olunur. İşbu ilan
tebliğ hükmündedir.
İlanda tebligatın yapılmadığı ve bu ilanın tebliğ hükmünde olduğu belirtilir.
Kesin netice doğuracak bir durum bildiren veya bir süreyi içeren tebligatlar
iadeli alma haberli olarak yapılır.
Kulübün Şubesi
Madde 80 : Kulübün şubesi yoktur. Ancak
tüzükte öngörülen usul ve esaslar dahilinde ve gerekiyorsa ilgili mercilerden izin alınmak suretiyle
Yönetim Kurulu kararı ile yurtiçinde ve yurtdışında temsilcilik açılabilir. Temsilciliğin adresi
Yönetim Kurulu kararı ile görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin Mülki İdare Amirliği’ne yazılı olarak bildirilir.
Yönetmelikler
Madde 81 : Gerek bu Tüzükte yer alan
gerek doğacak ihtiyaca göre hazırlanacak yönetmelikler
Yönetim Kurulu tarafından hazırlanır. Mevzuu itibari ile birbirleri ile ilgili olanlar
tek bir Yönetmelikle toplanabilir.
Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan yönetmelikler
Yüksek Divan Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildikten sonra yürürlüğe girerler.
Geçici Hükümler
Geçici Madde 1 : Bu tüzük tadili ile üç yılda bir yapılması kabul edilmiş olan Kulüp Başkanı’nın
Kulüp Organları’nın ve Yüksek Divan Genel Kurulu Başkanlık Divanı’nın seçimlerine ilişkin hükümleri; Ocak 2006 yılında yapılacak Yüksek Divan Genel Kurulu Başkanlık Divanı’nın; Şubat 2006 yılında yapılacak Olağan Genel Kurul’da ise
Kulüp Başkanı ve Kulüp Organları’nın seçimlerinden sonra yürürlüğe girer.
Geçici Madde 2 : Kulüp tarafından
üyenin sicil kaydında gösterilen adresine gönderilen mektup veya tebligatların
bu adreste bilinmediğinden bahisle
mektupları veya tebligatları bilâ tebliğ iade edilen üyeler ile aidat vesair borçlarını son üç yıldan beri ödemeyip Kulübe borçlu olanlar
Anadolu baskısında da yer alacak şekilde tirajı yüksek bir gazete ile yapılacak ilanı müteakip üç ay içinde sicil kayıtlarını güncelleştirmeyenler ile var olan borçlarını bu süre içinde ödemeyen üyelerin kayıtları Yönetim Kurulu kararı ile silinir.
Borçlu üyelerin tespiti ile adres güncelleştirilmesine ilişkin iş ve işlemler
Sicil Kurulu tarafından yapılarak Yönetim Kurulu’na bildirilir.
Geçici Madde 3 : Kulübün tesislerinden istifade hakkı tanınmış olan sosyal üyelerden
borçlu olanların sosyal üyeliklerine
Yönetim Kurulu kararıyla son verilir.
Geçici Madde 4 : Bu tüzük tadilinin kabulünden önce
tüzüğün 5. maddesi kapsamında kendilerine “Kulübün faaliyet ve tesislerinden yararlanma” hakkı tanınmış olanlar
üyeliğe kayıt için gerekli evrakları tamamlayıp Kulüp Genel Sekreterliği’ne müracaat ettikleri takdirde
iki yıllık bekleme süresinin sonu beklenmeksizin
tüzüğün 11. maddesi hükümlerine göre Yönetim Kurulu kararı ile asıl üyeliğe kabul edilirler.
İki yıllık bekleme süresi dolmadan bu yolla üyeliğe kabul edilenler
üyeliğe kabul tarihi itibariyle üyelik haklarından istifade ederler.
Yürürlük
Madde 82 : İşbu Tüzük
Genel Kurul’un kabulü tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
_AlFoNzO_ - Daha fazla Mesajını bul
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10