Array
Geri git   GençMekan > EĞİTİM | ÖĞRETİM > Bilgi Kaynağı > Bilgi Merkezi


11.sınıf çoğrafya 137-138 ölçme değerlendirme soruları


Konuya Davet EdilenLeR

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02-01-2009, 10:43 PM   #1 (permalink)
เlђค๓ קєгเรเ

 
~~Özge~~ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2008
Bulunduğu yer: Sαмѕυη
Yaş: 21
Mesajlar: 12.146
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 532
Rep Puanı: 1348
Rep Derecesi:
~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.
Arrow 11.sınıf çoğrafya 137-138 ölçme değerlendirme soruları

1.sanayi ve hizmet sektörü ülkemizin en fazla nerelerinde gelişmiştir?bunun sebepleri nelerdir?
cevap: Ülkemizde özellikle Marmara ve Ege bölgeleri sanayi ve hizmet sektöründe ön plana çıkan yerleridir. Diğer bölgelerde ise büyük şehirler bu konuda öncülük yapar.

Bu alanlarda sanayi ve hizmet sektörünün gelişme sebebi olarak İklim şartları ile yer şekillerinin elverişli olması yerleşmeye uygun alanlar olmaları ulaşım hammadde işgücü sermaye birikiminin güçlü olması ve önemli bir Pazar oluşturmaları söylenebilir. Yine sanayinin gelişmesiyle ortaya çıkan kentleşme hizmet sektörünün gelişmesini olumlu etkiler
2.ülkemizdeki ekonomik faliyetlerin sektörel dağılımı ile yüzey şekilleri arasında nasıl bir ilişki vardır?
cevap:Ekonomik faaliyetlerle yer şekilleri arasında direk bağlantı vardır. Yer şekillerinin elverişsiz olduğu engebeli araziler tarımsal sektörü geri plana iterken iklime bağlı olarak büyük baş hayvancılığı etkili kılabilir. Yer şekillerinin düz olduğu alanlar daha çok tarımsal faaliyetlerin ön plana çıkmasında etkili olmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde elverişsiz yer şekilleri yükseltinin fazla olması enerji sektörünü ön plana çıkartırken tarımı geri plana itmiştir. Yer şekilleri bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri etkiler buda sektörel dağılıma yön verir.
3.ekonomi politikaları kalkınmayı nasıl etkiler?
cevap:Ekonomide planlama çok önemlidir. Rotasız bir gemi olmak rüzgârlar tarafından savrulmaya yok açar. Ülke ekonomileri de bir politika oluşturmalı bunu ülke şartlarına en uygun şekilde uygulamalıdır. Bu tür politikalar ülkelerin ekonomik göstergelerindeki dalgalanmaları en aza indirir.
4.teşvik politikasının olumlu ve olumsuz yönleri nelrdir?teşvik politikalarında başarıya ulaşabilmek için nelere dikkat edilmelidir?
cevap:Teşvik politikaları ülke içerisindeki farklı derecelerde gelişme göstermiş ve bu sebepten dolayı ekonomik uçurumların yaşandığı bölgeler arasında dengeyi kurmak geri kalan bölgelerin gelişmelerine yardımcı olmak açısından son derece faydalıdır. Bölümler arasındaki sosyal yapının dengelenmesi gelir dağılımının daha adaletli bir hal almasında etkilidir.
SAKINCALARI:

Art niyetli yaklaşımların olması alınan kredilerin devleti zarar ettirecek şekilde kullanılması başka işlere aktarılması ülkeye ekonomik yük olarak geri döner.

5.ülkemizdeki ekonomik faliyetler üzerinde en fazla etkili olan faktör nedir?neden?
cevap: Ekonomiyi etkileyen faktörler: a)Coğrafi Konum b)Yer Şekilleri c)İklim d)Nüfus ve Yerleşme

En fazla etkileyen: Yeryüzü şekilleri

Sebebi: Arazinin düz veya engebeli oluşu insan faaliyetlerini özellikle de Tarım ve Ulaşımı direkt etkiler. Dolaylı olarak ta İklimi etkiler; Yükselti ve dağların uzanışı da İklim şartlarını belirler. İklim ise insan faaliyetlerini belirleyen ana etkenlerdendir.

6.yurdumuzda deprem afetinin çok sık yaşanmasının nedenleri nelerdir?
cevap:Türkiye genç oluşumlu aktif fay hatlarının çok olduğu bir ülke olduğu için.

Ülkemizin alp himalaya kıvrım dağ sırası içerisinde olmasına bağlı olarak kuzey Anadolu batı Anadolu ve doğu Anadolu fay hatlarının üzerinde bulunması depremi destekler.
7.yurdumuzda heyelan olaylarının görüldüğü yerler nerelerdir?bu yerlerin ortak özellikleri nelerdir?
cevap:Karadeniz Bölgesi özellikle Doğu Karadeniz bölümü .

özellikleri: Dağlık ve engebeli arazinin çok olması yanında bol yağışın varlığı ana etkendir.
8.ülkemizde Muğla Antalya ve İzmir’de çok sayıda yangın çıkmasının nedenleri nelerdir?
cevap:Bu bölgelerde yaz kuraklığına bağlı olarak toprağın ve bitkilerin kuru bir özellik göstermesi. Yine bu bölgelerde tutuşmaya müsait kızılçam ağaçlarının ince yapraklarının yaz kuraklığı ile birlikte çabuk alev alabilmesi etkili etkenlerdir. Yine bu özelliklerinin yanında rüzgâr alma durumlarının fazla olması.

9ekonomik planlama yapılırken hangi tip bölgelerin özellikleri daha çok dikkate alınır?neden?
cevap:Sanayi bölgesi maden bölgesiticaret bölgesiturizm bölgesitarım bölgeleri dikkate alınan bölgelerdir.(cevap tam değil)



BOŞLUK DOLDURMALAR
1-Akdeniz kıyı kesiminde İKLİM koşullarının uygun olması buralarda tarımsal faaliyetlerin gelişmesini sağlamıştır.

2-Arazi yetenek sınıflandırılmasında birinci sınıf araziler TARIM için kullanılır.

3-Türkiye’de hammaddesi bulunduğu halde enerji üretimi yapılmayan enerji kaynağı NÜKLEER ENERJİ dir.

4-Türkiye’de taşkömürü ile çalışan tek santral ÇATALAĞZI (Zonguldak) termik santralidir.

5-Demir çelik endüstrisinin özellikle Batı Karadeniz de gelişmesinin nedeni ENERJİ dır.

6-Krom ÇELİĞE SERTLİK VERMEK MERMİ GEMİ UÇAK OTOBÜS VAGON AYDINLATMA SİSTEMLERİ vb alanlarda kullanılır.


DOĞRU YANLIŞ SORULARI
1-Y 2-Y 3-D 4-D 5-D 6-Y 7-D 8-Y 9-Y 10-Y 11-D 12-Y

(test soruları eksiktir)



___----____
~~Özge~~ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
11sinif, cografya, degerlendirme, olcme, sorular, sorulari


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:01 AM.
"5651 Sayılı Kanun'un 8.Maddesine ve T.C.K'nın 125. Maddesine göre Forumumuzdaki Üyelerimiz, yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Forumumuzda bulunan bir içeriğin, kanunlara aykırı olduğunu veya yanıltıcı olduğunu düşünüyorsanız lütfen buradan ( kemalyanal@yahoo.com ) bize bildirin."
Protected by CBACK.de CrackerTracker

Add to Google Suchmaschinenoptimierung mit Ranking-Hits Add to Google
| Tags | Gizlilik Bildirimi | dC| Death Chasers Klan | Link Ekle | Sitemap | Link Ekle | GençMekan |

Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0