Array
Geri git   GençMekan > EĞİTİM | ÖĞRETİM > Bilgi Kaynağı > Türk Dili ve Edebiyatı


sözcükte yapı örnek sorular


Konuya Davet EdilenLeR

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28-09-2008, 11:44 PM   #1 (permalink)
Profesyonel

 
şuursuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 2.105
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 209
Rep Puanı: 1830
Rep Derecesi:
şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.
Standart sözcükte yapı örnek sorular

1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır.

Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V




2. Güneşin ışıkları (I) kavruk (II) tenimizi sızlatıyor (III) ılık (IV) rüzgârsa okşuyordu (V).

Yukarıdaki cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V




3. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?

A) İri yapılı bir ağacın gövdesine yaslandım.
B) Kolu sarılı bir hasta hemşireyi çağırdı.
C) Kurulu bir düzenini bozup göçmek istemiyordu.
D) Dizili masalar şamdanlarıyla güzel görünüyordu.
E) Sürülü tarlalara bu yıl ürün ekilmeyecekti.




4. I. Soğuk iklimlerin insanları açık tenlidir.
II. Yalnız geçirdiği günlerin acısını hissetti.
III. Beni yanlış anlamayın sakın hayıflanıyorum işte.
IV. Susuz bir yazdı çiftçiler yine üzüldü.
V. Gitme diyorum; oralar tehlikeli.

Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V




5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi basittir?

A) Saçın ağarmış yüzün solmuş; ama yine de güzelsin.
B) Binaların girişi de ferahlık vermeli insana güzel olmalı.
C) Zamanın değerini bu yaşlarda daha iyi anlarsın.
D) Siz beni yanlış anladınız.
E) Korku yeni işlere girişmememizi engeller.




6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-ş (ış üş)” eki ötekilerden farklı bir işlevde kullanılmıştır?

A) Görüşmek için hafta sonunu bekleyemedi.
B) İnanışların tartışmasını bile yapmazdı.
C) Kocaman adamlar dövüşmüş.
D) Dertleşen köylüler muhtarın gelmesini bekledi.
E) Anlaşmaya bağlı olacaklarına inanıyor musunuz?




7. Gizli bahçenizde
Açan çiçekler vardı
Gecelerde ve yalnız
Vermeye az buldunuz
Yahut vakit olmadı.

Yukarıdaki şiirdeki sözcüklerden kaçı türemiştir?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5


8. Mutluluğu tatmanın tek yolu onu paylaşmaktır çünkü mutluluk ikiz olarak doğar.

Yukarıdaki cümlede yapım eki almış kaç sözcük vardır?

A) 2
B) 3
C) 4
D) 5
E) 6




9. “Başarının sırrı insanın içinde çabasında ve sabrındadır.”

Yukarıdaki cümlede geçen sözcüklerden kaçı tamlanan eki almıştır?

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
E) 7




10. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi ötekilerden farklı yapıdadır?

A) O günlerde hava oldukça sıcaktı.
B) Yavrucak hastalıktan ufaldı.
C) Tavuk kuytu bir köşede yumurtlamış.
D) Çocuk koşup ata binecek kadar büyüdü.
E) Ağaç fırtına kopunca devrildi.




11.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin kökü ötekilerden farklıdır?

A) Havadan keskin bir sirke kokusu alıyorduk.
B) Uzak memleketlerden haber getirirdi köye.
C) Çiçeklerin kokusu kadar güzeldi esen rüzgâr.
D) Algılaması zayıf bir insan gözlemci olmalı.
E) Savcı olayların üstüne üstüne gidiyordu.




12. I-Yapraklar güneşin etkisiyle sarardı.
II-Annesi onu kollarıyla sıkı sıkı sarardı.
III-Bulutun gölgesinden hava birden karardı.
IV-İşçiler çimentoyu iyice karardı.
V-Bu benim için önemli bir karardı.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangileri ötekilerden farklı yapıdadır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) IV ve V
E) II ve V




13. Yazdığım hiçbir (I) şeyi yanlış da olsa silmezdim.
Birçok (II) konuda aynı görüşü paylaşıyoruz seninle.
Güle biraz (III) su verince gülün canlanması gerekiyordu.
Bu bilgilere kimi (IV) kitaplarda da rastlayabilirsiniz.
Çoğu (V) günler çocuklara masal anlatırlardı yaşlı kadınlar.

Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangileri basit sıfattır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve IV
D) IV ve V
E) II ve V




14. “Kimi zaman sıfat tamlamaları kalıplaşarak birleşik isim oluşturur.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük bu yolla oluşmamıştır?

A) Sıradağlar Akdeniz bölgesini boydan boya kaplar.
B) Yenilik arayışı olan sanatçılarımız hep bu yüzyılın sanatçılarıdır.
C) Ortaçağ Batı”da bilimin ve felsefenin gelişmediği bir çağ olmuştur.
D) Koşuklar daha çok aşkı ve ilkbahar sevincini anlatırdı.
E) Evleri sarıp sarmalayıp gelinduvakları çiçek açmıştı.




15. “Türkçedeki “-a” eki isimden fiil veya fiilden isim yapabilen eklerdir.

Aşağıdakilerden hangisinde “-e -a” ötekilerden farklı bir görevdedir?

A) Yıllarca katlandığı kocasını bu yaşta boşadı.
B) Dizindeki yarayı biraz eşince dizi kanadı.
C) Uyumadan önce sınavından iyi bir not almayı diledi.
D) Okul şehir merkezindeydi ama yolu sapaydı.
E) Ünlü bir yönetmenin çektiği bir filmde oynadı.




16.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ünlü kaybına uğramamıştır?

A) Kıvrılıyor yollarda hasta bit tren inleye inleye.
B) Kâğıtlar poşetler ve yapaklar savruluyor fırtınada.
C) Araba il sınırına varmadan yoldan çevriliyor.
D) Devriliyor bir dev tarihin durmaz akışında.
E) Evi yıkılan insanlara birer çadır veriliyor.




17. Bir yudum (I) içmek için suya eğildi.
Türk edebiyatında özel (II) bir yeri vardır O.Pamuk”un.
Eski (III) bir binanın restore edilmesi için çalışılacaktı.
Sürü (IV) nasıl olmuşsa dağılmış ana yola çıkmıştı.
Olayı anlatacak bir tanık (V) bile bulunamamıştı.

Yukarıda numaralanmış sözcüklerden hangisi basittir?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V




18. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi basittir?

A) Açık açık konuşur kimseden çekinmezdi.
B) İnsanlar konser alanına akın akın geliyordu.
C) Öğretmenle göz göze gelince tahtaya kalktım.
D) Cevabını bile bile neden soru sorup duruyorsun.
E) Akıllı akıllı oturan çocuklar bu muydu diye şaştım.




19. Aşağıdakilerden hangisi ikili (ortak) kök değildir?

A) güven
B) ağrı
C) yol
D) sıva
E) eski




20. “Türkçedeki “cık -cak-ce -msi-mtırak ekleri sözcüklere küçültme anlamı katar ve bu sözcükler isim sıfat zarf görevlerinde kullanılabilir.”

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde küçültme sıfatı kullanılmamıştır?

A) Büyükçe bir çay bahçesinde oturmuş dinleniyorduk.
B) Kitaptaki sarımtırak renkler yeşillerle uyum içindeydi.
C) Etrafı duvarlarla çevrili konağın genişçe bir bahçesi vardı.
D) Irmağın yeşilimsi rengi buraya ayrı bir hava katıyordu.
E) İnsanlar bu apartmanın bu katından ufacık görünüyordu.



...Yanıtlar…

1) D
2) C
3) A
4) E
5) C
6) B
7) D
8) D
9) B
10) D
11) D
12) B
13) D
14) E
15) D
16) E
17) C
18) C
19) C
20) E


___----____
__________________


şuursuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
ornek, sorular, sozcukte, sozcukte yapi, yapi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:19 AM.
"5651 Sayılı Kanun'un 8.Maddesine ve T.C.K'nın 125. Maddesine göre Forumumuzdaki Üyelerimiz, yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Forumumuzda bulunan bir içeriğin, kanunlara aykırı olduğunu veya yanıltıcı olduğunu düşünüyorsanız lütfen buradan ( kemalyanal@yahoo.com ) bize bildirin."
Protected by CBACK.de CrackerTracker

Add to Google Suchmaschinenoptimierung mit Ranking-Hits Add to Google
| Tags | Gizlilik Bildirimi | dC| Death Chasers Klan | Link Ekle | Sitemap | Link Ekle | GençMekan |

Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0