Array
Geri git   GençMekan > EĞİTİM | ÖĞRETİM > Bilgi Kaynağı > Türk Dili ve Edebiyatı


8. sınıf örnek sorular


Konuya Davet EdilenLeR

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03-10-2008, 08:59 PM   #1 (permalink)
Profesyonel

 
şuursuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 2.105
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 210
Rep Puanı: 1830
Rep Derecesi:
şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.
Standart 8. sınıf örnek sorular

1) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ad tamlamalarından hangisinin tamlananı zamirdir?

A) Kendi çocuğunu sevmez mi insan?
B) Geziden kimsenin haberi olmamış.
C) Onun malı çok kıymetlidirdokunmayın.
D) Kalemlerin hiçbiri işe yaramazatalım gitsin.








2) ”Vatanımı niçin severim?”sözü senin aklına yüzlerce cevap getirmiyor mu? Vatanımı severim çünkü annem ve babam orada doğdu;çünkü annemin ağladığı ve babamın büyük anılarını saygı ile andığı bütün ölüleronun kutsal toprağında gömülüdür.Çünkü doğduğum ilkonuştuğum dil beni aydınlatan kitaplarkardeşimarkadaşlarım… vatanımdan birer parçadır.Bu vatan sevgisini sen henüz bütünüyle duyamazsın.Bunu büyüdüğün zaman çok daha iyi anlayacaksın.

Parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Vatanı sevmek için pek çok neden bulunduğuna
B) Vatan toprağının kutsal olduğuna
C) Çocuklarınvatan sevgisini büyüklerinden daha iyi hissettiğine
D) İlimizindilimizinarkadaşlarımızın vatanımızdan birer parça olduğuna








3) Sağ çıkıp günlük savaştan
Evin yolunu tutmuşum.
Yemek yedimçocuklarım uyudu.
İniyor üstüme yavaştan
Allah’ın beyaz bulutu
Kederlerimi unutmuşum.

Behçet NECATİGİL

Şiire göreşair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bir ailesinin olduğu
B) Bir işte çalıştığı
C) Üzüntülerini unuttuğu
D) Geçim sıkıntısı çektiği








4) Rahmetle anarım anacığımı.Böylelerini gördükçe:”Doktorluğunmühendisliğinavukatlığınşo förlüğünşu ya da bu mesleğin okulu var;adamlığın okulu yok ki!”derdi.

Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yazarın annesini çok sevdiği
B) Doktor ve mühendis olmanın çok zor olduğu
C) Saygısız kişilerin insanları huzursuz ettiği
D) Adam olmanın hiç de kolay bir iş olmadığı


5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Gönül alıcı birsöz yazı kışa çevirir.
B) Kaplana binen için iniş yoktur.
C) Gözü tok adam hiç bir zaman iflas etmez.
D) Vaatler ülkesinde insan açlıkdan ölür.







6) -Ne var söyle bakayım( ) diye çağırdı.
-Sarışın Yörük( )
-Efendim babam size şu yoğurdu gönderdidedi.
-Niçin?
-Şey( )
-Ben yoğurt filan ısmarlamadım.

Yukarıdaki cümlede parantezle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri gelmelidir?

A) (!) () (?) B) () () ()
C) () ( (…) D) (!) (.) (?)








7) ”Her insan herkes karşısında her şeyden sorumludur.”cümlesindeki zamirle aynı türde olanı hangi cümlede kullanılmıştır?

A) Sırrını açıklayan kimselerden uzak dur.
B) Dil ile düğümlenen diş ile çözülmez.
C) Her insan sırdaş olmaz.
D) Sorumluluk duygusu olan kızmamalıdır.








8) Hangi seçenekteki fiillerin tamamı birleşik zamanlıdır?

A) Almalıydınverecek miydinbırakıvermiş
B) Götürmedialacaktımdinleyecekmiş
C) Çalışır mıydıgitmeyiveriyordudüşünecektim
D) Parçalamadıkçalışabildin mikazıyormuş








9) I.Yalnız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.
II.İş yerinde yalnız bir bilgisayar var.
III.Dışarıda oynayalnız önce giysilerini değiştir.
IV.Başarısızlıktan yalnız beni sorumlu tutamazsın!

“Yalnız”sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde edat görevinde kullanılmıştır?

A) II.ve IV.
B) II. Ve III.
C) I.II.ve III.
D) I. Ve II








10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır?

A) Tilki iki kez tuzağa düşmez.
B) İnsan kendi kazdığı kuyuya düşer.
C) Dikenler arasında güller yetişir.
D) İyi pazarda çürük ürün satılmaz.



...Yanıtlar…

| 1)D | 2)C | 3)D | 4)D | 5)B |
| 6)C | 7)A | 8)C | 9)A | 10)D |


___----____
__________________


şuursuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-10-2008, 09:02 PM   #2 (permalink)
Profesyonel

 
şuursuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 2.105
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 210
Rep Puanı: 1830
Rep Derecesi:
şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.
Standart

1) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ad tamlamalarından hangisinin tamlananı zamirdir?

A) Kendi çocuğunu sevmez mi insan?
B) Geziden kimsenin haberi olmamış.
C) Onun malı çok kıymetlidirdokunmayın.
D) Kalemlerin hiçbiri işe yaramazatalım gitsin.







2) ”Vatanımı niçin severim?”sözü senin aklına yüzlerce cevap getirmiyor mu?Vatanımı severim çünkü annem ve babam orada doğdu;çünkü annemin ağladığı ve babamın büyük anılarını saygı ile andığı bütün ölüleronun kutsal toprağında gömülüdür.Çünkü doğduğum ilkonuştuğum dil beni aydınlatan kitaplarkardeşimarkadaşlarım… vatanımdan birer parçadır.Bu vatan sevgisini sen henüz bütünüyle duyamazsın.Bunu büyüdüğün zaman çok daha iyi anlayacaksın.

Parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Vatanı sevmek için pek çok neden bulunduğuna
B) Vatan toprağının kutsal olduğuna
C) Çocuklarınvatan sevgisini büyüklerinden daha iyi hissettiğine
D) İlimizindilimizinarkadaşlarımızın vatanımızdan birer parça olduğuna







3) Sağ çıkıp günlük savaştan
Evin yolunu tutmuşum.
Yemek yedimçocuklarım uyudu.
İniyor üstüme yavaştan
Allah’ın beyaz bulutu
Kederlerimi unutmuşum.
Behçet NECATİGİL

Şiire göreşair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bir ailesinin olduğu
B) Bir işte çalıştığı
C) Üzüntülerini unuttuğu
D) Geçim sıkıntısı çektiği


4) Rahmetle anarım anacığımı.Böylelerini gördükçe:”Doktorluğunmühendisliğinavukatlığınşo förlüğünşu ya da bu mesleğin okulu var;adamlığın okulu yok ki!”derdi.

Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yazarın annesini çok sevdiği
B) Doktor ve mühendis olmanın çok zor olduğu
C) Saygısız kişilerin insanları huzursuz ettiği
D) Adam olmanın hiç de kolay bir iş olmadığı

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) Gönül alıcı birsöz yazı kışa çevirir.
B) Kaplana binen için iniş yoktur.
C) Gözü tok adam hiç bir zaman iflas etmez.
D) Vaatler ülkesinde insan açlıkdan ölür.






6) -Ne var söyle bakayım( ) diye çağırdı.
-Sarışın Yörük( )
-Efendim babam size şu yoğurdu gönderdidedi.
-Niçin?
-Şey( )
-Ben yoğurt filan ısmarlamadım.

Yukarıdaki cümlede parantezle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri gelmelidir?

A) (!) () (?) B) () () ()
C) () ( (…) D) (!) (.) (?)







7) ”Her insan herkes karşısında her şeyden sorumludur.”cümlesindeki zamirle aynı türde olanı hangi cümlede kullanılmıştır?

A) Sırrını açıklayan kimselerden uzak dur.
B) Dil ile düğümlenen diş ile çözülmez.
C) Her insan sırdaş olmaz.
D) Sorumluluk duygusu olan kızmamalıdır







8) Hangi seçenekteki fiillerin tamamı birleşik zamanlıdır?

A) Almalıydınverecek miydinbırakıvermiş
B) Götürmedialacaktımdinleyecekmiş
C) Çalışır mıydıgitmeyiveriyordudüşünecektim
D) Parçalamadıkçalışabildin mikazıyormuş







9) I.Yalnız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.
II.İş yerinde yalnız bir bilgisayar var.
III.Dışarıda oynayalnız önce giysilerini değiştir.
IV.Başarısızlıktan yalnız beni sorumlu tutamazsın!

“Yalnız”sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde edat görevinde kullanılmıştır?

A) II.ve IV. B) II. Ve III.
C) I.II.ve III. D) I. Ve II







10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır?

A) Tilki iki kez tuzağa düşmez.
B) İnsan kendi kazdığı kuyuya düşer.
C) Dikenler arasında güller yetişir.
D) İyi pazarda çürük ürün satılmaz.







...Yanıtlar…

| 1)D | 2)C | 3)D | 4)D | 5)B |
| 6)C| 7)A | 8)C | 9)A | 10)D |



__________________


şuursuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-10-2008, 09:08 PM   #3 (permalink)
Profesyonel

 
şuursuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 2.105
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 210
Rep Puanı: 1830
Rep Derecesi:
şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.
Standart

1) “Acı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Acı biberlerin kokusu her yana dağılmıştı.
B) Kesilmiş elinin acısına dayanamıyordu.
C) Acı soğuk ciğerlerine kadar işledi.
D) Acılılar bitincesıra tatlılara gelmişti.







2) Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır?

A) unutmak- anımsamak
B) güvenmek-araştırmak
C) bulmak-yitirmek
D) dağıtmak-toplamak







3) Hangi birleşik sözcük ad tamlaması biçiminde yapılmıştır?

A) atasözü
B) uyurgezer
C) dedikodu
D) biçerdöver







4) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi durum eki almamıştır?

A) Yazısını gazeteye teslim etmiş.
B) Çizmesi çamurluelbisesi ıslaktı.
C) Kıyıyı adım adım dolaştılar
D) Alnını güneşe çevirdi.

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznenin yaptığı iş yine özneyi etkilemiştir?

A) Aceleyle giyinip hazırlandı.
B) Ağır ağır merdivenleri iniyordu.
C) Duvarlarilkbaharla birlikte boyanmış.
D) Kadınlarçeşmeye doğru koşuştular







6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır?

A) Arkadaşlarına yardım etmektedir.
B) Bunlardaha sonraönemsiz gözükecek.
C) Savunmalarını istemem mümkün değil.
D) EnverŞamlı Mehmet’in küçük oğludur.







7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı zarfla sağlanmıştır?

A) Nasıl bir görev değişikliği oldu?
B) Ne kadar depremzedeye yardım edildi?
C) Yolculuğunuz nasıl geçti?
D) Alacağının ne kadarını istiyorsun?







8) “ Kadın çiçeğe tam su dökerkensu bağrı verdi:
-Boğuluyorum.”

Yukarıdaki anlatımda aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?

A) Tanımlama B) Kişileştirme C) Açıklama D) Benzetme







9) Aşağıdakilerden hangisi FABL türünün özelliği değildir?

A) Hayvanbitki ve cansız varlıkların konuşturulması
B) Çoğunlukla manzum olarak yazılması
C) Ortaya atılan savların kanıtlanması
D) Okuyucuya olumlu yönde ders vermesi







10) Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi bir ad tamlamasıdır?

A) Gençlikkolay mutluluklar için parlak bir çağrıdır.
B) Yaşamakinsanı çıldırtacak kadar tatlı bir şeydir.
C) Gençlikçok dayanmayan bir kumaştır.
D) Hiç bitmeyen savaşcehennemin oğludur.



...Yanıtlar…

| 1)C | 2)B | 3)A | 4)B | 5)A |
| 6)B| 7)C | 8)B | 9)C | 10)D |



__________________


şuursuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-10-2008, 09:11 PM   #4 (permalink)
Profesyonel

 
şuursuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 2.105
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 210
Rep Puanı: 1830
Rep Derecesi:
şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.
Standart

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur?

A) Bu soruyu size sormak isterim.
B) Benim anladığım bu değildi.
C) Bu sorularda bize yardımcı olabilir misiniz?
D) Bu şair çok sevilir.







2. “O” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri olarak kullanılmıştır?

A) O arkadaşlarımı nasıl unuturum.
B) Onun yüzünü bir kere daha görebilsem.
C) O benim en değerli elbisemdir.
D) Bize gelenler o çocuğu tanımadılar.







3. Aşağıdaki dizelerde geçen ikilemelerden hangisi sıfat olarak kullanılmıştır?

A) Ahmet arkadaşını sık sık azarlıyordu.
B) Onun gözleri yavaş yavaş dolmaya başladı.
C) Zorluklar karşısında kolay kolay pes etmiyordu.
D) Bahçemizde çeşit çeşit çiçekler vardı.







4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır?

A) Onunla tatlı tatlı konuştuk.
B) Amcam bu kötü durumdan kurtuldu.
C) Bu mahallede kiralık ev bulmazsınız
D) Herkes bu kötü durumdan kurtuldu.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf yoktur?

A) Bu tür hikayeleri pek sevmem
B) Aşağı inince onu görürsün.
C) Bugün okula gidemedim.
D) Sana büyük bir iş düşmektedir






6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum zarfı yoktur?

A) Onlarla olan arkadaşlığımı tamamen kesiyorum.
B) Elbiselerini odaya gelişigüzel atıvermişti.
C) Bana lütfen bu şekilde bakma.
D) Yukarı çıktığında babaannene de uğra.








7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” sözcüğü edat görevinde kullanılmıştır?

A) Buraya gelmesiyle gitmesi bir oldu.
B) Bu konuyu Zeynep’le Hatice tartışacak.
C) Öğretmenin göreviyle müdürün görevi farklıdır
D) Bu gece seyahate otobüsle gideceğim








8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanılmamıştır?

A) Bugün hava o kadar güzel ki anlatamam
B) Buraya Ahmet veya Hasan gelsin.
C) Bu soruyu yalnız o cevaplayabildi.
D) Bu söylediklerinizi yaparım; ama bana biraz süre vermeniz şartıyla.







9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem vardır?

A) Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor
B) Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer
C) Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor
D) Düşman vatanın bağrına taşımış hançerini







10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi birleşik zamanlıdır?

A) Birden benzi sarardı.
B) Çayırlar bayırlar bozardı
C) Harika bir yemek pişirdi.
D) Bu olayın sırrını ona sorardı



...Yanıtlar…

1) D
2) C
3) D
4) A
5) D
6) D
7) D
8) C
9) C
10) D



__________________


şuursuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-10-2008, 09:17 PM   #5 (permalink)
Profesyonel

 
şuursuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 2.105
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 210
Rep Puanı: 1830
Rep Derecesi:
şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.
Standart

1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

A) Saatlerce seni bekledim ;ama gelmedin.
B) Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu.
C) Bazı iyi başlangıçları kötü sonlar bekler.
D) Hava günlük güneşlikken birden yağmur yağmaya başladı.








2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kara” sözcüğü gerçek anlamının dışında kullanılmıştır?

A) Kara gözleri herkes büyülüyordu.
B) O kazadan sonra kara günler birbirini kovaladı.
C) Kara bulutlar insanın canını sıkıyor.
D) Yeryüzünde karalar denizlere oranla daha azdır.





3- Aşağıdaki cümlelerin hangisi “ Uzaktan davulun sesi hoş gelir” atasözünün anlamıyla doğrudan ilgili değildir?

A) Bir işin içine girdiğimizde o işin ne derece zor olduğunu anlarız.
B) Dışarıdan baktığımızda bir iş bize çok kolay ve zevkli gelebilir.
C) Bir işin ne gibi zorlukları olduğunu o işe yaklaşmadan anlayamayız?
D) Bize zararı dokunacak bir işe bile bile girişmek akılsızlıktır.





4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme sıfat olarak kullanılmıştır?

A) Ufak tefek sıkıntılar için endişe duymayın.
B) Vaktiyle bu şehirde tren miren yoktu.
C) Zaman zaman insan kendini kötü hissedebilir.
D) Suyu içerken elleri tir tir titriyordu.



6- Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

A) Kaç yıl oldu görüşmeyeli ?
B) Sen onu neden aramadın ?
C) En çok kimi aradın orada ?
D) Son sözlerini mi söyledi size?





7- Aşağıdakilerin hangisinde ötekilerden farklı bir türde zamir vardır?

A) Kendimden başka güvencem yok.
B) Herkesin bir yakını var bu hayatta.
C) Kimseden bir şey istemiyordu
D) Çoğu yardım almadan yaşamaya çalışıyordu. 8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır?





8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır?

A) Halka yakın / durur / müzisyen.
B) Halk ezgilerini işlemek / dünyanın en zor işidir.
C) İnsanın / duygularını dizginlemesi gerek
D) Besteciyi zorlayan / bir türlü gelmeyen notalardır.



9-Aşağıdaki sorulardan hangisi nesneyi buldurmaya yöneliktir?

A) Orada ne var ?
B) Bu sorumluluk kimdeydi ?
C) Sen ne zaman büyüdün ?
D) Gelirken sana ne getireyim ?


10- Aşağıdakilerin hangisinde öğe sayısı diğerlerinden farklıdır?

A) Yarın sınava yeniden alınacak.
B) Bu tür yenilgiler onu yıldırmıyor.
C) Hepimiz onun başaracağını biliyorduk
D) Geleceğini garanti altına almaya çalışıyor.







11- Bir düşünceyi bir bilgiyi aktarmak amacıyla yazılan öğretici şiirler ………….. ; doğa güzelliklerini çobanların doğadaki yaşantılarını işleyen şiirlere …….. denir.

Yukarıdaki boşluklar aşağıdakilerden hangileriyle doldurulmalıdır?

A) Epik Şiir- Lirik Şiir
B) Lirik Şiir- Satirik Şiir
C) Didaktik Şiir- Pastoral Şiir
D) Didaktik Şiir- Epik Şiir







12- yazarların her hangi bir başlık altında günlük olayları kendi görüşlerini ortaya koyarak anlattıkları yazılara …….. denir.

Yukarıdaki boşluk aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanabilir ?

A) Fıkra B) Deneme C) Makale D) Masal







13- Aşağıdakilerden hangisi olay eksenli bir yazı türü değildir?

A) Öykü B) Deneme C) Roman D) Masal








14- “Yazarın her hangi bir konuda bilgi vermek bir gerçeği ortaya koymak bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi fikir olan yazı türüne” ne denir?

A) Deneme B) Anı C) Fıkra D) Makale







15- Aşağıdakilerden hangisi öğretici yazılardan değildir?

A) Makale B) Deneme C ) Tekerleme D) Fıkra







16- Aşağıdakilerin hangisinde ünlü daralması vardır?

A) Anlatılanların hiç birine kulak asmıyordu.
B) Ne zaman geleceklerinden haberi yoktu.
C) Bu fırsatı kaçırmak istemezdi.
D) Sözlerinden kimse bir şey anlamadı.





17- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüklerin hangisi birden çok çekim eki almıştır?

A) Tüm ışıkların açık unutulması benim suçum mu?
B) Koliler dolusu kitabı depoya atmışlar.
C) Bu mevsimde yaprakların hepsi dökülür.
D) Bu eserler yıllar öncesinden miras bize.





18- Hiç hesapta olmayan düşünülmeyen birtakım olaylar insanın yaşamını altüst ediverir.

Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Sert Ünsüz Benzeşmesi.
B) Kaynaştırma Ünsüzü
C) Ünlü düşmesi
D) Ulama





19- Büyük İskender ; İran Seferine çıkmadan önce nesi var nesi yoksa hepsini dostlarına dağıtmış. Bunu gören en yakın arkadaşı : “Peki ama hazinedeki her şeyi dağıttınız size ne kalıyor?” demiş. İskender “ Bana ümit kalıyor?” deyince arkadaşı : “Öyleyse bu mücevherleri bana vermeyin en yakın arkadaşınız olarak ben size kalan ümidi paylaşmak istiyorum.” demiş. Ne güzel dostluk değil mi?

Yukarıdaki parçada yazar aşağıdaki yöntemlerin hangisinden yararlanmıştır?

A) Öyküleme B) Betimleme
C) Açıklama D) Tartışma





20- Munzur Çayı ovanın güney ucundan boğaza girer. Dağlara kafa tutar taşları yırtar ; meşelerin çamların kökünü sarıp sarmalar. Dar boğazlara vurur kendini. Çırpınır dövünür çağlayanlardan düşer milyonlarca elmas parçacığından milyonlarca parıltı saçar girdiği yeri oyar çıkar.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?

A) Açıklama B) Tartışma
C) Tanımlama D) Betimleme





21- Masallar toplumun bir kültür ürünü ve sözlü geleneğin bir parçasıdır. Anonim üretim olup birçok yerde ve zamanda anlatıla anlatıla yaygınlaşmıştır. Masal ortak değerlerin ve kavramların paylaşılması yayılması benimsenmesi sürdürülmesi sürecidir.

Bu parçada masalla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Toplumların bir kültür ürünü olduğuna.
B) Belli bir yazarının bulunmadığına.
C) Anlatılarak yaygınlaştığına.
D) Gerçek olayları yansıttığına.







22- Son günlerde sayıları hızla artan korsan ürünler yetkilileri yeni önlemler almaya itti. Çünkü hem dağıtıcıları hem de çeşitleri çok ; kaset kitap CD… Emeğe saygı duymayan bu insanlar orijinal eserlerin pahalı olmasını fırsat bilip bu korsan ürünleri kolayca satıyorlar.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Bir eserin kalıcı olabilmesi için çok satılması gerektiğine.
B) Eser fiyatlarının da korsan ürün satışlarını etkilediğine .
C) Korsan ürünlerin hem sayı hem de çeşit yönünden arttığına.
D) Korsan ürünlerin artması nedeniyle yetkililerin yeni önlemler aldığına.





23- Neredeyse tüm ömrüm birilerine hesap vermekle geçti. Hiçbirine “ Sana ne !” demedim. Neyi niçin yaptığımı açıklamak zorunda hissettim kendimi.

Parçanın yazarı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Sağduyulu B) Sıkılgan C) Alçakgönüllü D) Sorumsuz





24- Diller tıpkı ağaçlar gibi mevsim mevsim rengini kaybeder ölü yapraklarını döker ve tazelerini açar doğal olarak dilin yaprakları sözcüklerdir. Herkesçe kullanılan çok canlı anlamlı bir sözcük bir süre sonra ölüden başka bir şey olmayabilir. Bunun nedeni gelişen düşünce ve kültürün yeni kavramlara gereksinimidir.

Bu parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Düşünce ve kültür gelişimi dildeki gelişimi etkiler.
B) Sözcükler canlı bir varlık gibidir doğar büyür gelişir ve zamanı gelince de ölürler.
C) Dil değişkenliği karşısında direnmek yanlıştır.
D) Hiçbir ulus geçmişteki sözcükleriyle asla yetinmez.





25- Sabah ince bir tülü andırıyor. Öteden adalardan serin diriltici bir rüzgar esiyor. Şehrin orta yerinde bir horoz sesi duyuluyor. Rüzgar ıhlamur kokularını ince ince dağıtıyor. Çocuklar anneler uyuyor.Uyku eşitliyor insanları. Sabah yıldızı; uykulara ıhlamur kokularına aldırmadan hür parlaklığını koruyor.

Paragrafın anlatımında aşağıdaki duyuların hangisinden yaralanılmamıştır ?

A) Dokunmadan
B) Koklamadan
C) İşitmeden




...Yanıtlar…

1) C
2) B
3) D
4) A
6) A
7) A
8) C
9) D
10) A
11) C
12) A
13) B 14) D
15) C
16) A
17) A
18) C
19) A
20) D
21) D
22) A
23) A
24) A
25) D



__________________



Konu şuursuz tarafından (03-10-2008 Saat 09:42 PM ) değiştirilmiştir.
şuursuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-10-2008, 09:34 PM   #6 (permalink)
เlђค๓ קєгเรเ

 
~~Özge~~ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2008
Bulunduğu yer: Sαмѕυη
Yaş: 21
Mesajlar: 12.146
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 532
Rep Puanı: 1348
Rep Derecesi:
~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.~~Özge~~ Gururlanmaya değer.
Standart

Alıntı:
şuursuz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster



5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili isim soyut bir kavramı karşılamaktadır?

A) Güzel nereden aldın bu güzelliği.
B) Gönül senden başka bir yar bulamadım.
C) Şu Fırat’ ın suyu akar derindir.
D) Tokat Yaylası’ nı yaylayamadım.


soruda altı çizili isim diyor ama burada altı çizgili sözcük yok ki



~~Özge~~ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-10-2008, 09:41 PM   #7 (permalink)
Profesyonel

 
şuursuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Yaş: 26
Mesajlar: 2.105
Bahsedildi: 0 mesajda
Davet edildi: 0 konuda
Rep Durumu
Tecrübe Puanı: 210
Rep Puanı: 1830
Rep Derecesi:
şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.şuursuz Mükemmel bir geleceğe sahip.
Standart

aldığım yerde bu şekilde geçmesinden kaynaklanan bir problem



__________________


şuursuz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
ornek, sinif, sorular


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:45 PM.
"5651 Sayılı Kanun'un 8.Maddesine ve T.C.K'nın 125. Maddesine göre Forumumuzdaki Üyelerimiz, yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Forumumuzda bulunan bir içeriğin, kanunlara aykırı olduğunu veya yanıltıcı olduğunu düşünüyorsanız lütfen buradan ( kemalyanal@yahoo.com ) bize bildirin."
Protected by CBACK.de CrackerTracker

Add to Google Suchmaschinenoptimierung mit Ranking-Hits Add to Google
| Tags | Gizlilik Bildirimi | dC| Death Chasers Klan | Link Ekle | Sitemap | Link Ekle | GençMekan |

Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.0